Spelideeën voor een geslaagd verjaardagsfeestje

Hier zijn enkele spelideeën voor een kinderfeestje bij je thuis. Door een groot spel te organiseren, kun je de kinderen een hele tijd bezighouden en iedereen heeft er plezier aan: allereerst de kinderen die vol goede herinneringen aan de leuke uurtjes bij jullie naar huis gaan aan het eind, en ook jullie, de ouders, want jullie zijn niet per se gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen, maar met een goed doordachte activiteit duurt de tijd niet zo lang.

Spelideeën voor een geslaagd verjaardagsfeestje

1 Schattenjacht verjaardagsfeestje

De schattenjacht is het populairste spel voor verjaardagsfeestjes. Het uitgangspunt voor een schattenjacht op een verjaardagsfeestje is een origineel verhaal dat kinderen aanzet om een verborgen schat te gaan zoeken, iemand in nood te gaan helpen of een missie op te lossen. Kinderen gaan op zoek naar verborgen raadsels die ze moeten oplossen om zo tot de ontknoping te komen. Dit spel is ideaal voor kinderen vanaf 4 jaar.

Een schattenjacht organiseren

2 Speurtocht voor detectives

Net als bij de schattenjacht moeten kinderen bij dit spel van verstopplaats naar verstopplaats gaan tijdens een speurtocht voor detectives tijdens een verjaardagsfeestje. Alleen het doel van het spel is anders: nadat ze de raadsels hebben opgelost en de aanwijzingen hebben gevonden, moeten de kinderen een boef ontmaskeren.

Een speurtocht voor detectives organiseren

3 De piñata

Typisch voor Mexicaanse verjaardagsfeestjes is de piñata: een opgehangen vat of bak in een willekeurige vorm (een figuur, een dier...). Deze bak is gevuld met cadeautjes zoals snoep of kleine speeltjes. Kinderen proberen geblinddoekt de piñata kapot te slaan met een stok. De piñata moet met een koord worden vastgemaakt aan een tak of een balk. Alle kinderen die willen proberen de piñata stuk te slaan, moeten hun beurt afwachten om ongelukken te vermijden. Het kind staat onder de piñata en probeert deze met de stok stuk te slaan, zodat de verrassing eruit valt. Als dit gebeurt, kunnen de kinderen alles oprapen wat erin zat.

4 Olympische Spelen

Bij deze Olympische Spelen moet je de kinderen verdelen in verschillende, gelijke teams met namen die aansluiten bij het thema van het verjaardagsfeestje. Elk team neemt het op tegen de andere teams in verschillende wedstrijden: voetballen, touwtrekken, evenwichtsparcours, zaklopen... Je kunt onze verjaardagsspelen hieronder gebruiken, als je wilt.
De winnaars van elke wedstrijd verdienen punten (3 punten voor het winnende team, 2 punten bij gelijke stand en 1 punt voor de verliezer), zoals in een sportwedstrijd. Aan het einde worden alle punten opgeteld en het team met de meeste punten wint de Olympische Spelen. Je kan een ceremonie organiseren waarbij de prijzen officieel worden uitgereikt en elke deelnemer een snoepzak of kleinigheidje krijgt.

5 Eenvoudige verjaardagsspelletjes

Je kan op een verjaardagsfeestje tal van eenvoudige spelletjes doen, die ook op school of bij kindervakantiewerk of op vakantiekampen worden gespeeld: blikgooien, dirigentje, koningsbal, Anne-Maria Koekoek of een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld. Deze zijn gemakkelijk te organiseren en je kunt ze zo lang laten duren als je maar wilt.

Ontdek al onze spelen voor verjaardag