Een speurtocht voor detectives organiseren

Een speurtocht voor detectives is een groot spel vol activiteiten om tijdens een verjaardagsfeestje te organiseren. Kinderen zijn dol op het idee in de rol te kruipen van kleine detectives en op onderzoek te gaan naar een schuldige.

Een speurtocht voor detectives organiseren

1- Het uitgangspunt van de speurtocht

Om een speurtocht voor detectives te organiseren met een groep kinderen, bepalen jullie allereerst het uitgangspunt van de speurtocht voor detectives. Dit kan een moord zijn, een kidnapping of de diefstal van een schilderij uit een kunstmuseum bijvoorbeeld.

2- De schuldige en de verdachten

Bedenk vervolgens een lijst met verdachten. Bereid op een vel papier een lijst met 8 mogelijke verdachten voor waarbij natuurlijk de schuldige van jullie grote speurtocht voor detectives zit. Bedenk voor elke verdachte een naam, een beroep, een leeftijd, een lichaamsbeschrijving (kleur ogen, kleur haren, lengte, gewicht...), een motief (een reden om de misdaad te kunnen hebben gepleegd)...

3- De raadsels, het hart van het spel

Als jullie lijst 8 verdachten bevat, moeten jullie 7 raadsels bedenken en voorbereiden die telkens de onschuld van een van de verdachten van de lijst aangeven.
Hier zijn een paar voorbeelden van te maken raadsels: rebus, lettergreepraadsels, raadspelletjes, geheime codes, anonieme brieven van getuigen... Jullie moeten de moeilijkheid van de raadsels aanpassen aan de leeftijd van de kinderen die aan de activiteit meedoen.
Dit is het langste deel van de voorbereiding van een speurtocht voor detectives. Deze stap bepaalt de complete duur van de activiteit.
Nadat het laatste raadsel is opgelost, blijft er dus nog maar één verdachte op de lijst over voor de kinderen: de schuldige!

4- De raadsels en de verstopplaatsen

Verstop de raadsels op verstopplaatsen waar jullie grote spel zich af zal spelen. Jullie hebben een verstopplaats nodig voor elk raadsel (onder een bed, achter een kleed, in een boek...). Net als de moeilijkheid van de raadsels, hebben de verstopplaatsen ook een direct verband met de totale duur van het spel.
Nadat jullie het startverhaal hebben voorgelezen aan de kinderen en de lijst met verdachten van het onderzoek hebben uitgedeeld, leiden jullie de kinderen naar hun eerste verstopplaats. Wanneer ze het eerste raadsel hebben ontdekt en opgelost, kunnen de kinderen een onschuldige verdachte doorstrepen op hun lijst. Stuur ze daarna naar de verstopplaats van het tweede raadsel...

5- Goed gespeeld! We houden de schuldige aan

Aan het eind van de 7 raadsels zou nog alleen de schuldige op de lijst van de kinderen moeten staan, en het spel is dan afgelopen. Bereid een felicitatietekst voor om te lezen bij hun succes, en zorg voor een korte uitleg van de redenen die de schuldige ertoe hebben aangezet om te doen wat hij heeft gedaan. En dan is het tijd om bijvoorbeeld aan de verjaardagstaart te beginnen ;-)

We vatten de lijst van uit te voeren stappen voor de complete organisatie van een speurtocht voor detectives samen:
- Verhaal dat het uitgangspunt voor het onderzoek vertelt: bedenk het verhaal van een moord, kidnapping of diefstal...
- Lijst met verdachten: zorg voor een blad met de schuldige en de andere verdachten van het onderzoek.
- Raadsels: met elk raadsel kan een van de verdachten als onschuldig worden aangemerkt en worden verwijderd uit het detectiveonderzoek.
- Verstopplaatsen: bepaal een verstopplaats voor elk raadsel.
- De ontknoping van het spel: schrijf een felicitatie van een paar regeltjes voor de detectives en leg hun bijvoorbeeld uit waarom de verdachte de misdaad heeft gepleegd.

Kinderen zijn er dol op zich te gedragen als kleine detectives en de speurtochten voor detectives wisselen af van de schattenjachten of gewone speurtochten, vooral voor kinderen ouder dan 8 jaar. Dit zal een groot succes zijn op het verjaardagsfeestje van jullie kind.
Als jullie geen tijd hebben om een dergelijke activiteit voor te bereiden, vinden jullie op mijn site zalunira.net speurtochten voor detectives die klaar zijn om uit te printen. Dus misschien tot gauw!

YZ, ontwerper van speurtochten voor detectives voor kinderen

Print een speurtocht voor detectives