Op schattenjacht

Mysterieus, leuk en educatief! Op schattenjacht is het spel bij uitstek om kinderen te entertainen op een verjaardagsfeestje thuis.

Op schattenjacht

Al sinds lange tijd steken zowel mannen als vrouwen veel energie in het zoeken naar schatten. Vergeet het beeld van de schat in de grot van Ali Baba, of in die van Jack Sparrow, bomvol goud en edelstenen, want een schat, dat kan ook een gebied zijn dat een koning najaagt, of zelfs de wereldberoemde heilige graal. Of het kan gaan om de liefde van een vrouw of het streven naar vrijheid.

Tegenwoordig zoeken ook volwassenen nog naar schatten met een activiteit, geocaching, die inmiddels wereldwijd immens populair is. Geocaching is een spel waarbij gebruik wordt gemaakt van gps-techniek om ergens ter wereld een zogenaamde “cache” (verborgen schat) te vinden. Een cache is een kleine, stevige, waterdichte doos, voorzien van een logboek en één of meerdere "schatten", over het algemeen voorwerpen van geringe materiële waarde. Het ideale spel voor volwassenen die zich weer even kind willen voelen en dat herinneringen oproept aan de schattenjachten die ze vroeger hebben gespeeld.

Voor kinderen berust de schattenjacht, ook wel speurtocht genoemd, op hetzelfde principe. Dit spel is inmiddels uitgegroeid tot het meest populaire spel van kindervakantiewerk, vakantiekampen en verjaardagsfeestjes voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Kinderen worden namelijk van de ene verstopplaats naar de andere geleid op zoek naar een schat, zoals een kist gevuld met lekkers of kleine cadeautjes.
Een geslaagde schattenjacht organiseren vergt enige voorbereiding van de begeleiders. Wees ervan verzekerd dat je geen belangrijke dingen over het hoofd ziet om niet het risico te lopen dat je de kinderen teleurstelt.

Om te beginnen moet je een verhaal en een plan bedenken rond een thema dat kinderen van de leeftijd die je in gedachten hebt boeit. Piraten, prinsessen of ridders vinden ze bijvoorbeeld erg leuk. Als je een verhaal en een plan hebt waar je van uit wilt gaan, moet je als organisator een aantal raadsels verzinnen die de kinderen moeten oplossen om naar de volgende verstopplaats te kunnen gaan. Al deze raadsels leiden de kinderen naar de schat of naar de oplossing van de zoektocht.
Je moet dus een schat of beloning bedenken voor aan het einde, en daarbij zou je zelfs aan de verjaardagstaart of frietjes als afsluiting kunnen denken.

Als je dit artikel zit te lezen, vraag je je misschien af wat je allemaal moet doen om zelf een schattenjacht te organiseren voor een verjaardagsfeestje. Ik geef je hier enkele tips om je te helpen deze activiteit te organiseren. We werken ze hier uit.
Op onze pagina “Spelletjes voor verjaardagsfeestjes” vind je ook tal van andere ideeën voor het organiseren van spelen zoals het politiespel.